СРБИЈА ВЕЛЕСИЛА У КИК БОКСУ

26.12.2023

НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТBУ ОСВОЈИЛА 11 МЕДАЉA

На недавно завршеном Светском првенству у кик-боксу у португалском граду Албуфеири репрезентацију Србије је предстаѕвљало 19 такмичара, а кући се вратило 11 такмичара са медаљама! Србија је освојила четири златне, четири сребрне и три бронзане медаље.

На Шампионату света учествовало је 1.369 такмичара из 70 земаља.

Златне медаље су освојили: Леа Благојевић, Никола Тодоровић, Данијел Мемедовски и Александра Крстић, до сребрне медаље су дошли: Валентина Кери, Саида Буквић, Немања Кнежић, Александар Менковић, док су бронзане медаље припале: Невени Стефановић, Бобану Николићу и Алаксандру Коновалову.

Освајањем 11 одличја Србија је доказала да је светска велесила у овом борилачком спорту и да је једна од најуспешнијих репрезентација на планети. За овај велики успех најзаслужнији су кик-боксери, али и тренери, па и цео стручни штаб који је врхунском организацијом, темељним и квалитетним припремама омогућио такмичарима да у најважнијем трунутку, борбама на Светском првенству освајају медаље и покажу да заслужено носе поносно дресове са државнм грбом и црвено-плаво-белом заставом.

Како истичу наши такмичари, Светско првенство није било никад јаче. Поред масовности истицао се и квалитетом. Зато наше медаље сијају још јачим сјајем. Сви наши борци били су на висини задатка. Нико од њих није на мечу био у подређеном положају, а они који су побеђени изгубили су од будућих шампиона.

На овом Светском првенству од активног бављења кик-боксом, са бронзаном медаљом око врата, опростио се Александар Коновалов (29 година, рођен у Јагодини), српски најбољи кик-боксер свих времена, члан Кик-бокс клуба „Палмини тигрови“ из Јагодине.

Током дуге каријере Коновалов се такмичио у лоу-кик, лај-шоу, ка1, фул-контакту. Такмичиће се под српском заставом и заставом Светске асоцијације кик-бокс организације ВАКО од 201О. до 2023. године освојио је 13 медаља. У јуниорској конкуренцији у дисциплини лоу-кик је освојио на светским шампионатима 2 злата и једну бронзу, док се у сениорској конкуренцији на светским првенствима чак 6 пута од 2013. до 2023. г. окитио златним медаљама и једном бронзом. Учествовао је и на европским првенствима, 2016. и 2018. г. када је освојио у лоу-кику златну медаљу, а 2022. г. у фул-контакту бронзану. Поред тога, на Светским играма је 2017. г. добио сребрну медаљу, а на Европским играма ове године у фул-контакту до 75 кг. окитио се бронзом. И то није све, поред тога што се такмичио у амтерској конкуренцији наступао је и у професионалној конкуренцији. Био је професионални првак Србије, Европе и Света у АЦ федерацији.

Своју прву профи титулу освојио је 2014. г победивши Марка де Палиса нокаутом. Учествовао је на АЦБ-КБ Гран при 2015. г. у категорији до 61 кг. После победе у прва два меча у финалу је победио Јакуба Берсанукаева нокаутом у првој рунди. У фебруару 2015. г. у Јагодини борио се са Антонијем Инглесијасом у велтер катогорији за титулу ВАКО про лоу-кик ворлд лаит. Победио је техничким нокауатом у петој рунди. Профи светску титулу одбранио је 2017. г. преотив Луке Мамелија пошто га је победио техничким нокаутом у трећој рунди. У трећој одбрани титуле 2019. г. победио је Јонута Атодиресеја нокаутом у првој рунди! Крајем исте године у Нишу једногласном одлуком судија поразио је Олександра Украјинета. Због ковида 19 имао је паузу, а након ње славио је против Андреа Сантоса 2021. г. У слободној ВАКО про лоу-кик ворлд велтер категоорији победио је једногласном одлуком судија.

У својој првој профи борби Александа Коновалов је победио Роналда Тејфела. Светска асоцијација кик-бокс организација ВАКО за Европу га је 2014. г. прогласила за шампиона године. Као светски шампион је три пута одбранио титулу 2016. г, да би од светске ВАКО федерације 2021. г. поново изабран за шампиона. .

Александра Коновалова је ВАКО организација 2019. г. прогласила за кик-боксера године, а Спорски савез Јагодине га је прогласио за најбољег спортисту свих времена.

Текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фото, З. Ј. и ТВ „Палма плус“, КБСС

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE