БИСЕР СРПСКЕ ИЗВОРНЕ НАРОДНЕ МУЗИКЕ МЛАДА ПЕВАЧИЦА ДЕЈАНА ЂЕКИЋ

19.7.2023

У поплави кича, шунда и турбо-фолка у српској народној музици, једна млада уметница, ДЕЈАНА ЂЕКИЋ из Краљева остала је верна традиционалној песми, али и модерној која је компонована духу српског изворног мелоса. Због изванредног гласа и песама, које интерпретира, Дејану Ђекић сматрају једном од најбољих младих уметница на српској музичкој сцени. Признања и награде, које је освајала током кратке, али блистава каријере , најбоље одсликава њен квалитет.

Иако је Дејана Ђекић најпре завршила Средњу ветеринарску школу „Др Ђорђе Радић“ у Краљеву жеља да се бави музиком није спречила да заврши најпре нижу, па, затим и Средњу музичку школу „Др Милоје Милојевић“ на одсеку соло певања. Дејана потиче из музичке породице у којој се неговала традиција и права, изворна народна музика. У детињству је свирала хармонику као и у нижој музичкој школи. Са 17 година учествује на првој музичкој манифестацији, која афирмише изворну народну музику и обичаје, „Чаша воде са извора“. Њу је организовао познати певач Слободан Бетулић Бетула. На овој манифестацији народног стваралаштва добија прву награду за интерпретацију.

Да се добар глас далеко чује најбољи је доказа да је убрзо (2000-те године) добила позив да у Радио Београду полаже аудицију за радио певача. Пошто је положила аудицију постаје солиста Радио Београда. После овог успеха одмах су уследили су бројни солистички наступи на концертима Радио Београда али и у емисијама реализованим од стране Радио-телевизије Србије (РТС). Успешно је сарађивала, наступала и снимала са Народним ансамблом РТС, којим је руководио познати инструменталиста Бранислав Ђокић и Народним оркестром РТС, под руководством, раније, Љубише Павковића и данас Владе Пановића.

Ова млада, изванредна уметница наступала је у великим музичким серијалима Радио-телевизија Србије : „Поздрав из Југославије“ коју је водио легендарни Предраг Цуне Гојковић, певала је у серијалу „Јека“, „Жикиној шареници“, „Даровници“, па, у ТВ емисијама: „Свирај оно наше“,“ Ризница најлепших песама“, „Једна песма, једна жеља“, „Иде Миле“, „60 најлепших народних песама“, „Бинго и песма“,“ Звезде гледају са неба“,“ Путујући, певајући“, „Песма без граница“, „Луда народна ноћ“, „Војвођанске златне жице“(рализовала Радио-телевизија Војводине), „Нека песма каже“(РТВ), „Од бисера грана“(БК телевизија) . Године 2002-те започела је снимање за култну емисију „Лети, лети песмо моја мила“, учестввује у емисији „Све моје песме“ , вишегодишње уреднице, сценаристе и редитељке РТС, Нене Кунијевић, снимала је најлепше одабране песме које је предстаљала у емисијама. За архив Радио Београда је снимала трајне песме са Великим народним оркестром Радио-телевизије Србије под управом Љубише Павковића као и са Великим народним оркестром РТС под управом Владе Пановића. Неке од тих песама су објављене: „Благо теби цвијет каранфиле“, „Бере цура плав јоргован“, „Дивље руже“, „Сини, сини сјај мјесече“, „Срећо моја“, „Плачем ја, плачеш ти“,“ Јесил’ чуо мили роде“, „Милица је ћилим ткала“, „Које ли је доба ноћи“… Пошто гаји велику наклоност према музици, жели да се још више музички образује и усаврши глас за соло певање.

Дејана Ђекић жељна знања и музичког образовања, не стаје, 2010-те године уписује Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу, на Катедри за соло певање дипломира у класи проф. Јасмине Јасне Шајновић. По завршетку основих студија уписује мастер из камерне музике на Факултету музичке уметности у Београду, на Катедри за камерну музику дипломира у класи проф. Људмиле Грос Поповић. Такође у Београду завршава мастер соло певања.

Ова амбициозна, млада жена, била је члан многих хорова са којима је наступала као солиста (Камени хор из Крагујевца, хор Интрументаријум из Крагујевца , хор Кир Стефан Србин из Крагујевца). Сарађивала је са диригентима: Каталином Тасић, Урошем Степановићем, Марком Нешићем, Ђорђем Цатићем, Владимиром Милићем, Александаром Спасићем и Биљаном Радовановић-Бркановић.

Добитница је стипендије на смотри музичких талената Србије (2011-те год.) у Сремским Карловцима , где ја на такмичењу соло-певача освојила прву награду и била лауреат.Учетвовала је на многобројним наступима и концертима у бројним престижним концертним дворанама , али и центрима за науку и културу: У Београду у Коларчевој задужбини , Опери и Театру „Мадленианум“, Центру „Сава“, Дому синдиката, Етнографском музеју, Галерији САНУ, Галерији Арт гет, Унивезитетској галерији у Крагујевцу, Уметничкој галерија Народног музеја у Крагујевцу као и на бројним позоришним сценама, у центрима и салама за културу у градовима широм Србије , Босне и Херцеговине , Македоније, Румуније, Црне Горе , Бугарске, Хрватске.

Од 1999-те године, када је започела солистичку каријеру добила је бројна вредна и значајна признања и награде у домену очувања наслеђа националног музичког блага Србије.

Дејана Ђекић је посебно поносна на дугогодишњу сарадњу са легендарним бардом народне музике, Мирославом Илићем, са којим наступа од 2007-ме године, када је одржао први концерт у Београдској арени. Од тада му је редовни гост на свим концертима. До сада је снимила 3 албума, један за Продукцију грамофонских плоча РТС, а два за продукцију „Мелос“ из Краљева. Њене најпознатије песме, које изводи су: „Погледај у очи моје“, „Он је моја срећа“, „Рука на мом образу“, „Јаблани“, „Њега срце воли“, „Заљубих се лудо ја“, „Луди снови“, „Слађе ти је то вино од мене“ …

Учествовала је на бројним музичким фестивалима и као неписано правило увек освајала награде. Године 2006-те на познатом Фестивалу народне музике „Моравски бисери“ добила је прву награду за интерпретацију нумере „Заљубих се лудо ја“ композитора Микице Лазаревића. Захваљујући њеној интерпретацији, аутору музике Микици Лазаревићу и аранжману Бобана Продановића песма је по одлуци стручног жирија добила прву, највреднију награду за композицију. На Фестивалу „Драгиша Недовић“ 2007-ме године, који је посвећен једном од најбољих аутора српске народне песме, Драгиши Недовићу, поново је добила награду за интерпретацију, овог пута за песму „Погледај у очи моје“. Ова нумера је дело двојице врхунских аутора, Микице Лазаревића (музика) и Бобана Продановић (аранжман.) Следеће године, 2008-ме учестовала је на Фестивалу народне музике на Златибору, који је организовала ТВ „Мелос“ из Краљева. И ту је добила (опет) прву награду за интерпратицију песме, „Он је моја срећа“ (композитора музике, Микица Лазаревић). Исте, 2008-ме године учествује поново н Фестивалу „Драгиша Недовић“, када је отпевала композицију Микице Лазаревића „Рука на мом образу“. И Фесивал народне музике „Лира“ 2013-те године на којем је настуила песмом „Њега срце воли“ (композитор Марко Лазовић) јој је донео признање, награду за интепретацију. Нумера је добила трећу награду за композицију. Дејана Ђекић је увек сарађивала са врхунским ауторима. Тако је било и 2017-те године када је учествовала и на Првом фестивалу „Вино и песма Жупе“, изводећи песму Мише Мијатовића „Слађе ти је то вино од мене“. Учествовала је 2020-те године на Сабору народне музике, који организује РТС и Савез естрадних музичких уметника Србије. Композитор њене нумере „Луди снови“ на овом престижном музичком такмичењу био је Миша Мијатовић. Песма је имала леп одзив код љубитеља народне музике, данас се може чути на бројним радио-станицама, а емитује се и на ТВ.

Ових дана Дејана Ђекић, за коју кажу да је бисер српске народне музике, се припрема да гостује на концертима Мирослава Илића, који ће се одржати 10- тог и 11-тог децембра у Београдској арени, поводом педесете годишњице уметничког рада једног од најбољих српских певача народне музике. Са Илићем ће отпевати нумеру „Један дан живота“, који је некада био велики хит, а и сада је. И са другим гостом, Александром Вуксановићем, познатији као Аца Лукас, отпеваће дуетску песму „Далеко си“.

Током каријере наступала је са бројним мањим музичким саставима, са оркестром, Мише Мијатовића, Микице Лазаревића Јабловца, Бобана Продановића и другим.

-Наступам са Миросавом Илићем у Београдској арени. Част ми је и срећна сам због тога да и ја прослављам скроман јубнилеј, петнаест година сарадње са легенарним уметником из Мрчајеваца. Са њим ћу певати и на његовом јубиларном концерту у Сарајеву и Скопљу – каже популарна врхунска интерпретаторка Дејана Ђеић, која је презадовољна са свим што је до сада учинила у музици. Ипак, није рекла последњу реч, захаваљујући раду, труду и таленту од ње се може очекивати још већи успеси.

Међу бројним наступима, истиче, радо се сећа дана када је 2014-те године певала на свадби најбољег светског тенисера, Новака Ђоковића. То су тренуци, који се никада не заборављају, каже. Тада је отпевала Ђоковићу, његовој жени Јелени и гостима многе хитове уз пратњу оркестра Мише Мијатовића. И добијала само похвале и аплаузе.

Текст и фотографије: Зоран ЈАКШИЋ

One thought on “БИСЕР СРПСКЕ ИЗВОРНЕ НАРОДНЕ МУЗИКЕ МЛАДА ПЕВАЧИЦА ДЕЈАНА ЂЕКИЋ

  1. Дејана Ђекић, није само одлична певачица, она је и најобразованија (музички) на српској естрадној сцени.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE