MENADŽER I HUMANISTA

SA MIROSLAVOM ILIĆEM SARAĐUJE 15 GODINA

14.7.2023

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih menadžera, Prijedorčanin, Nikola Idžan, momentalno sa beogradskom adresom, ove godine obeležava skromno i bez pompe, zlatni jubilej – 50 godina menadžerskog rada na estradi! Jubilej za svako poštovanje sa kojim se mogu pohvaliti mali broj njegovih kolega.

Nikolin estradni život je sazdan od uspeha. Prva menadžerska iskustva stekao je radeći sa glumcima iz pozorišta u Prijedoru. Kasnije, tokom uspešne i duge karijere, sarađivao je bezmalo sa svim pevačima narodne muzike bivše Jugoslavije. Spisak podugačak, nekoliko stotina imena je teško ovde nabrojati, spomenimo prvo kralja narodne muzike, Šabana Šaulića, pa, Mitra Mirića, Tomu Zdravkovića, Marinka Rokvića, Šamsu Suljaković, Vesnu Zmijanac, Halida Bešlića, Vidu Pavlović, Mehu Puzića, Šabana Bajramovića, Mileta Kitića, Sinana Sakića, Zorana Kalezića, Nedeljka i Dušicu Bilkić, Zlatu Petrović,  Nedu Ukraden, Jašara Ahmedovskog, Viki Miljković, Seku Aleksić, Ljubu Aličića, Kemala Malovčića, Radeta Vučkovića …

Menadžer Idžan je imao na početku karijere, sedamdesetih godina, turneje „Hit leta“, koje se i dan-danas spominju i o kojima se ispredaju priče. Na Nikolinim turnejama,  koje su u letnjim mesecima okupljale besmalo svu muzičku jugoslovensku elitu, zvezde šou-biznisa su uveseljavale narod širom bivše Jugoslavije.

-Nema danas više velikih turneja, a i pevača kvalitetnih je sve manje. Miroslav Ilić, Mitar Mirić, Halid Bešlić, Mariko Rokvić, Šemsa Suljaković, Vesna Zmijanac, Merima Njegomir … nemaju zamene. Preko muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“ prošlo je na hiljade pevača i pevačica, ali malo ko od njih može se pohvaliti da je uspeo. Samo nekoliko njih, možete nabrojati na prstima iako medijski uslovi danas su dalako bolji nego nekad. Pre ste u Jugoslaviji imali desetak državnih TV stanica i oko 200 radio-stanica, danas samo u većem gradu imate koliko nekad u velikoj Jugoslaviji. A o radio-stanicama, veb-sajtovima, društvenim mrežama, pa internet radio i TV stanicama da i ne govorimo – priča Nikola. – Ali šta vredi, nekadašnji veliki pevači nemaju zamenu, a kako stvari stoje neće ih imati ni uskoro. Na estradi ima mnogo pevača, ali malo kvalitetnih. Nedostaju i kompozitori, a i oni koji deluju samo prepisuje jedni od drugih.

Iako je Nikola Idžan na estradi pedeset godina ne posustaje. Momentalno radi sa velikom zvezdom narodne muzike, Miroslavom Ilićem.

-Ilić je već za života postao legenda. Ovih dana, tačnije, 10. decembra u beogradskoj Štark areni, na svoju 72-gu godinu života obeležava 50 godina estradne karijere! Iako je želeo da održi samo jedan koncert na nagovor menadžera Saše Mirkovića održaće još jedan, 11. decembra. Za prvi konvert je vladalo veliko interesovanje, pa će na molbu Mirkovića održati još jedan. Ilić je dovoljno tokom svje duge i uspešene karijere dokazao kolika je zvezda. On zna koliko je njegova popularnost, nije želeo da se takmiči sa mlađim pevačima, teškom mukom  je pristao na još jedan koncert. Drugi pevači bi se hvalili i trsili zbog toga a on ostaje skroman kao što je uvek bio, takvi se više ne rađaju – kaže Nikola Idžan.

Sa Miroslavom Ilićem Idžan radi oko petnaest godina. I sa njim ima brojne rekorde. Pored toga što je prokrstario čitavu bivšu Jugoslaviju, često su gostovali van njenih granica. Najčešći je gost u inostranstvu je u Bugarskoj  u kojoj je veoma popularan zbog prijateljstva sa bugarskim najboljim fudbalerom svih vremena, Hristom Stoičkovim. Pored Srbije, gde je popularan, od bivših jugoslovenskih republika najviše nastupa u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U BiH skoro da nema mesta gde nije pevao, ali svakako rekord drži u hercegovačkom mestu  Posušje, gde je, nećete verovati, za posljednih petnaest godina nastupio čak 33 puta?! To je neverovatno. Kad on zapeva u jednoj diskoteci u Posušju to je ludnica, a mladi od početka do kraja nastupa uglas  sa njim pevaju njegove najveće hitove: „Pozdravi je, pozdravi“, „Jesen sedamdeset i neke“, „Nije život jedna žena“, „Smej se, smej“, „Luckasta si ti“, „Vino točim, a vino ne pijem“, „Ova noć“, „Božanstvena ženo“, „Tebi“, „Polomiću čaše od kristala“, „Amerika, Amerika“, „Lažu da vreme leči sve“ …

Nikola kaže da je BiH za Ilića talična, kako nekad tako i sada. Jer prvi značajniji „proboj“ na muzičku sceni Miroslav je imao na nekada najprestižijem jugoslovenskom Festvalu narodne muzike „Ilidža“, kraj Sarajeva, 1973-će godine. On je na ovoj muzičkoj manifestaciji dobio nagradu za interpretaciju numere „Zora zori i dan zabijelio“. Pesma je dobila  nagradu za kompoziciju jer je komponovana u tradicionalnom duhu a dobila je priznanje i za aranžman. Istorija beleži, da je Miroslav Ilić dobio nagradu za interpretaciju, a da nju nije otpevao na sceni!? Naime, zbog bolesti Miroslav nije došao na festival, ali, ipak, stručni žiri je na osnovu audio snimka na magnetofonskoj traci slušajući kako peva Ilić odlučio da mu dodijeli nagradu!? Tada nije bilo tehničkih mogućnosti da  se glas ulepšava, „ispegla“,  niti koriguje prilikom pevanja.

-Ilić peva skoro svaki vikend, a često i preko nedelje nastupa. Ja sam zadužen za prevoz, ugovaram nastupe, vodim brigu o terminima gde i kada peva. Ali, pored uloge menadžera, silom prilika sam ponekad i vozač. Tokom vikenda znamo da pređemo i oko hiljadu kilometara! Moj auto mora da bude uvek u voznom stanju. Nedavno mi je malo „zatrokirao“, imao sam nekih sitnih problema sa njim, ali srećom kvar je bio mali, pa smo ipak otišli na „tezgu“. Kako sarađujem sa Miroslavom već sam promenio dva auta, uskoro treba da kupim novi, treći – kaže  Nikola Idžan,  jedan od najvećih estradnih menadžera sa prostora bivše Jugoslavije.

Pored toga što sa legendarnim pevačem, Miroslavom Ilićem obeležava 50 godina uspešne karijere, Nikola se posleldnjih petnaest godina uglavnom brine o svim njegovim nastupima u zemlji i inostranstvu. Putujući zajedno sa njim mogao je da sazna mnoge interesantne detalje iz Ilićeve dugogodišnje uspešne karijere. Može i knjigu da napiše, kaže Nikola.

O solističkim koncertima Miroslava Ilića, Šabana Šaulića, Mitra Mirića, Sinana Sakića, posebno Vide Pavlović, legendarne pevačice romske muzke, ali i mnogih drugih, danas se samo pričaju priče.

-U današnje vreme malo koji pevač može da održi solistički koncert, kao Miroslav Ilić. To je dokaz njegovog kvaliteta, koji traje decenijama. Miroslav je znao da izabere prave saradnike, kompozitore, tekstopisce. Iako je neke pesme snimio pre skoro pedeset i četrdeset godina one su uvek popularne, svevremenske. Zato ih i mladi rado slušaju i pevaju.

Kada je krajem sedamdesetih godina organizovao putujući festival pesme „Hit leta“ Idžan je dao domaći zadatak kolegama, menadžerima, kako se uz dobru organizaciju može uspeti u šou-biznisu. Na „Hitu leta“ nastupile su najveće zvezde narodne i zabavne muzike toga toba, Šaban Šaulić, Zorica Brunlik, Toma Zravković, Kemal Monteno, Zoran Kalezić, Nedeljko Bilkić, Neda Ukraden … Pamti se i finale „Hit leta“ koji je 1979. g. na Stadionu JNA pred 50.000 gledalaca. Toga danas nema, samo nekoliko zvezda mogu da ponove te brojke, ali uz „pumpanje“ brojnih medija, od radija preko TV do društvenih mreža.

-Sećam se još uvek koncerta Zdravka Čolića u Prijedoru. Imao sam samo jedan njegov plakat, postavio sam ga na Domu kulture. Istog dana nestale su sve karte za njegov nastup. Sutradan sam imao neprilike sa prijateljima koji su želeli da dođu na koncert jer karte im nisam obezbedio a vide i čuju Čolića – priseća se Nikola.

Idžan je i veliki humanitarac, često učestvuje na mnogim humanitarnim koncertima, koje lično organizuje ili radi u  saradnji sa drugim kolegama. Kada je tokom rata u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina organizovao humanitarni koncert u Beogradu za pomoć deci Podkozarja okupio je celu srpsku estradu. Svi su se rado odazvali, Gordana Lazarević, Dragica Radosavljević Cakana, Biljana Jevtić, Jelena Broćić, Aleksandar Ilić, Beki Bekić, Rade Jorović, Nela Bijanić, Zoran Vasilić … Jednom prilikom je organizovao humanitarni koncert na kojem je trebalo da se prikupi 30.000 evra za lečenje jednog mladića iz Prijedora. Zahvaljujući koncertu, koji  je organizovao sa Miroslavom Ilićem novac je prikupljen i mladiću omogućeno lečenje.

-Kad god treba da se organizuje neki humanitarni koncert, tu sam. Lepo je drugima pomoći – kaže na kraju ove kratke priče o Nikoli Idžanu jednom od najuspešnijih estradnih menadžera na jugoslovenskim i balkanskim prostorima, koji pedeset godina nije menjao profesiju. Počeo je kao estradni menadžer i ostao je estradni menadžer.

Tekst i fotografije: Zoran JAKŠIĆ

Image
Image

Post Grid #2

У БЕОГРАДУ ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ
СЕСТРЕ ГОБОВИЋ, ОСВЕЖЕЊЕ НА СРПСКОЈ МУЗИЧКОЈ СЦЕНИ
ПРОСЛАВЉЕН 15. ФЕБРУАР – ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
СЛАВНЕ СРПСКЕ ВОЈВОДЕ: ЖИВОЈИН МИШИЋ
ЈУНАЦИ ВЕЛИКОГ РАТА: ВОЈВОДА ПЕТАР БОЈОВИЋ
ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА КОЈУ СМО ВОЛЕЛИ: „СОЛУНЦИ ГОВОРЕ“
ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА КОЈЕ СЕ РАДО СЕЋАМО: „ЖЕНСКО СРЦЕ У ШИЊЕЛУ“
Арина Сабаленка одбранила титулу
Vesna Šuša, Grandova zvezda, nikad nije kasno! (video)

One thought on “MENADŽER I HUMANISTA

  1. Никола Иџан, естрадни менаџер и водитељ је један од најпознатијих учесника највећих естрадних догађаја последњих година. Због тога је добио бројне награде и похвале.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE