Арина Сабаленка одбранила титулу

27. 01. 2024

Арина Сабаленка успешно одбранила титулу на Аустралијан опену, победивши Џенг Ћинвен на доминантан начин

Арина Сабаленка је у суботу успешно одбранила титулу на Аустралијан опену за жене, у финалу у Мелбурну савладавши Кинескињу Џенг Ћинвен са 6-3 6-2 и завршивши доминантно турнир на којем није испустила ниједан сет.

Белорускиња је од самог старта одиграла доста снажних удараца, потпуно савладавши 12. носиоца и гурнувши је далеко иза основне линије током већине 76-минутног меча .

Овако моћан наступ означио је наставак Сабаленкиног импресивног турнира у којем је No 2 света на удобан начин савладала свe противникe на свом путу до финала.

И освојила је своју другу гренд слем титулу на сличан начин, поставши прва жена која је освојила две узастопне титуле на Аустралијан опену откако је њена земљакиња Викторија Азаренка остварила тај подвиг у 2012-13.

Арина Сабаленка слави победу над Џенг Ћинвен

„Било је то невероватних неколико недеља и нисам могла да замислим себе да још једном подигнем овај трофеј,” рекла је 25-годишњакињa на терену касније. „Осећај је тренутно невероватан и заиста сам без речи и као и увек али даћу све од себе.”

Упркос томе што није успела на последњој препреци, за Џенг је ово био импресиван турнир, јер је по први пут у каријери у настајању стигла до гренд слем финала и обезбедила да се попне на светску број 7, њен деби у првих 10.

Убедљиви семафор

Сабаленка је уживала у најбољем могућем старту суботњег финала, у првом гему је успела да придобије симпатије, а у другој сломила Џенг, док се кинеска звезда у почетку борила да нађе упориште у мечу.

21-годишњакиња је имала три прилике да одмах направи брејк, нудећи рани преокрет у наративу, али их је Сабаленка све одбранила и од тог тренутка крстарила кроз први сет, осмисливши три сет лопте на Џенгов сервис.

Иако је Џенг извела под притиском, одбранила сва три и изнудила још један гем, није могла дуже да задржи притиске и Сабаленка је завршила први сет за само 33 минута.

Сервирајући први у другом сету, Зхенг је ималa прилику да се поново калибрира, али три дупле грешке у том првом гему осујетиле су сваки покушај да се размахне и дале Сабаленки рани брејк.

Тај брејк у комбинацији са Сабаленкиним моћним сервисом – изгубила је само шест поена на свом првом сервису током меча – учврстила је Белорускињу у финалу и, све до самог краја више није било проблема.

Џенг је још једном на сервис направила две дупле грешке у истом гему, што је омогућило Сабаленки да направи дупли брејк и иако се борила до самог краја, сачувавши четири шампионска поена, бранилац титуле Аустралијан опена је из петог покушаја закључила турнир.

И тако пошто је забележила победу са тако доминантнoм статистиком, постала је прва жена након Серене Вилијамс 2007. која је победила у финалу Аустралијан опена без изгубљенoг иједног сервис гема.

Tekst: Estrada

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE