У АМЕРИЦИ 10 ИМЕЊАКА БЕОГРАДА: Име српске престонице краси места на свим странама света, али највише их јe у САД

5.1.2024

ИМЕ српске престонице које краси градове, места и општине на свим странама света сведочи да се слава Београда проносила диљем кугле земаљске давно пре интернета, телефона, авиона…

У АМЕРИЦИ 10 ИМЕЊАКА БЕОГРАДА: Име српске престонице краси места на свим странама света, али највише их је у САД

Фото Приватна архива

На ушћу двеју река, некад познато пристаниште трговачких бродова, слободарски Београд је инспирисао Белгород у Русији, најстарији град истог имена подигнут 1237, давну престоницу угарских краљева Столни Београд, бели замак с престолом, на мађарском Секешфехервар, Београд (Берат) у Албанији, Биоград на Mору у Далмацији, близу Задра, Бјалогард, индустријски центар у Пољској, предграђе Лондона, општину у главном граду белгијске Валоније. Име наше престонице носи чак и једно место у Јужноафричкој Републици, али Београд се, ипак, нигде не помиње толико колико у Америци. Име Београда носе места у петини држава САД – Минесоти, Илиноису, Мисурију, Монтани, Мејну, Небраски, Јужној Каролини, Тексасу, Вирџинији, Колораду. Ова места живи су подсетник на људе српског порекла који су градили Америку.

Фото Приватна архива

1 Белгрејд у Монтани није само највеће место имена наше престонице у Америци, већ и најистакнутији сведок значаја српских инвеститора у САД. Овај центар у округу Галатин, који је основао Томас Б. Кјуо 1882. године, добио је име по главном граду тадашње Кнежевине Србије, која је била један од инвеститора за изградњу тамошње пруге, за коју Американци тада нису имали довољно новца. У Монтану су се сливали становници осталих америчких држава, бежећи од грађанског рата, а изградња Севернопацифичке железнице била је пуна застоја због рецесије и банкротстава. Када је пруга пуштена у рад, многа мала места кроз која је прошла доживела су економски препород, а у знак захвалности “рођен” је Београд. Иако Београд у Монтани није више трговачки центар, тај градић у прерији са око девет хиљада становника сматра се најбољим градом за живот у Монтани, па непрекидно бележи раст броја становника.

– Американац који је одрастао у овом граду ми је рекао да већина становништва зна да су људи из “европског Београда” учествовали у градњи железничке пруге. Рекао ми је да постоји и музеј града Београда где се налази подаци о српском Београду и доласку градитеља пруге из Србије. Иако се становништво углавном бавило пољопривредом, од осамдесетих година прошлог века почели су да се развијају туризам и индустрија. Велики број људи је ту градио или куповао куће за одмор, тако да је данас Београд познат по добрим условима за подизање породице, у здравим условима – прича, за “Новости”, Деско Никитовић, бивши генерални конзул Србије у Чикагу.

Фото Приватна архива

2 Белгрејд у Мејну, настао 1774. године, двадесетак година касније, 1796, добио је име по главном граду Србије. Веза овог градића са српским Београдом је Џон В. Дејвис, који је, као представник Источноиндијске компаније, путовао Европом у 18. веку. Претпоставља се да је био одушевљен ослобађањем српске престонице од Турака, па је по објављивању референдума за именовање новооснованих градова у држави Мејн предложио да се један од њих назове Белгрејд. Од руралног земљорадничког градића израстао је у велико обалско одмаралиште, Белгрејд лејкс риџн, са седам језера. Иако има око четири хиљаде становника, њихов број се удвостручује сваког лета када туристи пристигну на омиљена језера.

Фото Приватна архива

3 Белгрејд у Минесоти, земљи са 10.000 језера, у регистру топонима је од 1888. године. Име дугује надзорнику железнице који је био Србин, у знак захвалности српским радницима ангажованим на изградњи пруге у овој држави. Место има око хиљаду становника, а данас је посебно препознатљиво по највећем споменику на свету у облику – вране.

4 Белгрејд у Мисурију основан је као Брајанвил, али су га његови становници 1876. године прекрстили. Иако није тачно познато због чега, верује се да је то због тога што се о Србији тада доста причало током њене успешне борбе против турске империје. У овом Београду данас живи око 2.000 становника.

5 Белгрејд у Небраски основан је као Мирна, али му је Џејмс Мејн променио име 1883, јер га је град подсећао на главни град Србије. Београд у Небраски је на узвисини као и наша престоница, па су се његова светла надалеко видела. Основан је 1889. године са доласком железнице убрзо је постао стециште трговаца, привлачећи већи број становника, који се, као и у нашој престоници, радо окупљају у кафани.

6 Белгрејд у Тексасу настао је на источним просторима државе, на реци Мисисипи, које су насељавали Индијанци и првобитно је назван Билокси, по племену које је ту живело. Томас С. Мекфарленд 1838. године је име променио у Београд, угледајући се на нашу престоницу у покушају да направи популарно пристаниште за трговачке бродове. У међувремену је мали тексашки град израстао у нешто више од посећене луке, у пољопривредни центар целе регије, касније и седиште округа. Но, почео је да пропада кад је железница заменила речни транспорт. Сада су остала само два околна места – Горњи и Доњи Београд.

Фото Илустрација В. Н.

7 Белгрејд у Илиноису био је раније познат као Бел Грејд. Године 1823. ова заједница се састојала од неколико десетина кућа које је често плавила река Охајо. У атласима се појављује од 1956. године, а верује се да је назван као наша престоница зато што се, као и наш Београд, налази на ушћу двеју река.

8 Белгрејд у Северној Каролини, приобалном месташцу на јужној обали реке Вајт оук, кумовао је учитељ и директор школе Фредерик Ц. Хендерсон деведесетих година 19. века. Није познато због чега је баш тако назвао ово место, али је Хендерсон и дневним новинама, првим које је основао у том округу, дао име “Белгрејд куријер”.

Фото Приватна архива

9 Белгрејд у Вирџинији је у атласима САД од 1895. године. Некада се звао Бел Гроув, али се верује да је добио нови назив по Белгрејд плантажама које је 1824. године развио Ентони Т. Робиос.

10 Белгрејд у Колораду место је за чије порекло у историјским изворима нема података.

У ЧАСТ БИТКЕ ЗА БЕОГРАД

Мало белгијско село име дугује сукобу Турака и Аустријанаца око Београда из 1690. године. Иако су Аустријанци изгубили, а наредне две и по деценије Београд постао турска гранична тврђава према Аустрији, једна белгијска пивара, а потом и цело село, понело је име Београд у част баш те битке. С временом се сеоце развијало и припојено је граду Намуру као општина престонице белгијске Валонијe

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE