NEVENA LEPOJEVIĆ, OPERSKA PEVAČICA (video)

3.8.2023

SOPRAN U USPONU

Nevena Lepojević, operski sopran u usponu karijere, rođena je 1984. u Kragujevcu, gde završava nižu i srednju školu na odseku solo pevanja. Diplomirala je 2010. godine u klasi prof. Radmile Bakočević.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na takmičenjima u Beogradu, Nišu, Aleksincu, Rumi a izvodila je čuvene Operske uloge Toska, Santuzza, Leonora, solo pesme Čajkovskog i Glinke, Dvoržaka, Tebe pojem, Veruj da te ljubim-Isidor Bajic, Stare majstore Donizetia, Modernu operu grupe Nightwish te pop muziku i pesmu Odiseja….

U organizaciji grada Niša 2022. godine Nevena je proglašena za jednu od najvećih imena operske scene.

Nevena Lepojević je solista Srpske omladinske Filharmonije Naissus, profesorka pevanja i  direktorka u privatnoj muzičkoj školi Belcanto. Voli rad sa decom i želi kroz pedagoški rad da im prenese znanje, ljubav i posvećenost muzičkoj umetnosti.

Nevena je i brižna majka tri ćerke a o njima kaže:

– Ćerka Elena je jako talentovana na mene, a talenat pokazuju i moje mlađe ćerke. Elena je jako talentovana za muziku, ide u muzičku školu i svira klavir, voli da peva i bavi se slikanjem, to je najviše ispunjava, sebe tu najviše pronalazi. Elenini počeci u muzici se znatno razlikuju od mojih jer ne pronalazi sebe baš u klasičnoj muzici kao ja, već u modernoj muzici. Želja joj je da postane i modni kreator i u tome je jako podržavam i usmeravam kao majka.

Nevena Lepojević

ESTRADA; Da li svirate i neki instrument?

Nevena: Sviram klavir, završila sam nižu i srednju muzičku školu za klavir u muzičkoj školi Dr. Miloje Milojević u Kragujevcu i u sklopu muzičke akademije završen klavir.

ESTRADA: Planirate li uskoro neki nastup, gde bi vas domaća publika mogla ponovo gledati?

Nevena: U dogledno vreme planiram nastupe u svim gradovima Srbije, kao i u inostranstvu. Sledeći koncert će biti 12. oktobra u Teatru Zvedara u Beogradu. Pevaću predivnu ariju Andrea Bocelia Canto Della Terra.

ESTRADA: U svojoj dosadašnjoj karijeri ste sigurno sretali zanimljive i poznate ljude?

Nevena: Posebno iskustvo i učenje za mene je poznanstvo sa poznatom operskom divom Lucianom Serra u Luganu u Švajcarskoj. U njenom karakteru sam odmah pri susretu zapazila veliku toplinu, a pre svega podršku da mi pomogne shvatiti suštine operskog pevanja. Jako mi je pomogla da usavršim tehniku, da pravilno kontrolišem glas u pevanju, posebno je radila na visokim tonovima te da melodijski dočaram i dinamički upotpunim arije kada pevam. Veoma sam joj zahvalna zbog toga. Master časovi su jako bitni jer od svakog izvrsnog pedagoga i operskog pevača možete naučiti nešto novo a kroz vežbanje i nastupe gradi se autentičnost.

ESTRADA: Da li ste razmišljali o odlasku u inostranstvo?

Nevena: Meni su svi od rođaka u svetu, lepo žive ali ja ostajem za sada ovde zbog dece, mozda ću i ja okusati sreću na zapadu, videcu…o tom potom… :).

ESTRADA: Koji je vas životni moto?

Nevena: Svojim delima čovek slika sebe.

ESTRADA: Dolazite iz umetničke porodice, kako je to uticalo na vašu karijeru i životni put i da li se operski sopran rađa ili se rezultati postižu samo radom?

Nevena: Inače potičem iz muzičke porodice, pa je to stvorilo jos veću ljubav prema muzici i da opersko pevanje i uopšte pevanje izaberem kao životni poziv i zahvalna sam što se bavim pozivom koji volim. U tome leži najveća lepota. Ostvarila sam se i u zahtevnoj ulozi Aida sa duetom Ciel mio padre i izvodila sam je u Kulturnom centru Čukarica u Beogradu.

Sa šest godina sam pokazala veliku muzikalnost i interesovanje za muziku i da slušajuci muziku kroz detinjstvo i odrastanje i školovanje shvatila sam da je opersko pevanje ono pravo, gde ja sebe najviše pronalazim a pored opere ostvarila sam se i u pop muzici.

Uzor mi je bila Luciana Serra kod koje sam usavršavala opersko pevanje u Luganu u Svajcarskoj.

A operska diva? Mislim da se ona rađa!

Tekst: Estrada

Foto: Nevena Lepojević

One thought on “NEVENA LEPOJEVIĆ, OPERSKA PEVAČICA (video)

  1. Невена Лепојевић, оперска певачица представља право освежење у српској озбиљној музици наступајући код нас али и по читавом свету. Она је и свестрани уметник, а своју свестраост није показала само интерпретирајући оперске арије познатих мајстора класичне музике већ у исвођењу нота тзв. лакшег музичког жанра, у поп музици.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE