ПОСЛЕ ДВА МЕЧА КОШАРКАША „ПАРТИЗАНА“ И „ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ“

„ЦРНО-БЕЛИ“ ВЛАДАРИ БЕОГРАДА

08.12.2023

Дуго најављивани, чувени, и очекивани кошаркашки мечеви београдских спортских ривала, кошаркаша „Партизана“ и „Црвене звезде“ и њихов „вечити дерби“ привлачи велику пажњу љубитеља игре између два коша не само у Београду већ и у бившим ју-републикма, у Европи, па и свету. Зато је највећа дворана на Балкану „Београдска арена“ овог пута била дупке пуна, 20.000 гладалаца, углавном навијача Кошаркашког клуба „Партизана“ (ККП), популарних „гробара“, који су уз песму и поклике вољеном клубу кошаркашима давали ветар у леђа и са великом аплаузима награђивали своје миљенике при постизању кошева. А највише после две победе, прве 26. октобра (88:86) у Евролиги и чертири дана касније, 30. октобра (98:87) у АБА лиги. Тако, после два меча кошаркаша КК „Партизана“ и КК „Црвене звезда“ (ККЦЗ) може се закључити да су „црно-бели“ моментално владари Београда. Али, спортска срећа увек може да се окрене, у томе се надају навијачи КК „Црвене звезде“, која је за ову сезону спремила моћни тим.

Занимљиво је да на последњој утакмици није наступио најбољи играч ККП, Кевин Пантер, који је и капитен тима. Међутим, ККП је још убедљивије победио ривала захваљујући бољој колективној игри. Изостанак Пантера, од кога се увек највише очекује, је мобилисао али и обавезао остале играче да пруже што бољу партију. Захваљујући већем ангажовању и колективној игри „црно-бели“ су забележили убедљивију победу. Најзаслужнији су у другој утакмици били Американци у ККП, Френк Каминстки (постигао 22 коша), Зек Ледеј (13), Доужер (12) и Алекса Аврамовић (15).

Кад смо већ код Кевина Пантера, бека-шутера, велике замерке су му стављене ове године у плеј-офу Евролиге када је у другој утакмици са „Реал Мадридом“ направио наспортски потез, када је утакмица била решена и добијена. Престрога Дисциплинска комисија га је казнила са две (најважније) утакмице неиграња у Евролиги и то у реваншу у Београду. У тренутку када је велики „Реал Мадрид“ већ био у нокдауну (после Мадрида ККП је водио са 2:0), у Београду без њега и Лесора (кажњен је са једном утакмицом) ККП је обе утакмице изгубио. Пошто је и у трећој утакмици, мајсторици, поражен у Мадриду остао је жал да се „црно-бели“ докопају фајнал-фора и евентуално по други пут постану прваци Европе.

KK Partizan Media Day at Stark Arena on October 03, 2022 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

У овогодишња такмичења КК „Црвена звезда“ ушла је знатно појачана, ангажовала девет врхунских кошаркаша, дошли су, један од најбољих плејмејкера Европе, Милош Теодосић, па, Шабаз Нејпир, Мајк Тоби, Џоел Боломбој, један од најбољих шутера Европе Рокас Гиеграитис, Јаго Дос Сантос, Марко Симоновић, Адам Ханга и Немања Бјелица (касније одустао од ангажмана вратио се у Истамбул, у „Фенербахче“). Са тренером Душком Ивановићем намера је била да се ККЦЗ избори за фајнал-фор, евентуално и нападне титула, коју је у Србији једино освојио ККП давне 1992. г. Међутим, после три пораза на старту Еролиге са Ивановићем је споразумно раскинут уговор а доведен је грчки тртенер Јанис Сферопулос.

ККП, пак, овог лета на кошаркашкој пијаци није (због финансија) имао велики прохтев. Пошто су га напустили три врхунска играча, центар Матијас Лесор и Јонас Папапетру (отишли у атински „Панатенаикос“) и аусталијски репрезентативац, Данте Егзам (отишао у НБА, „Далас мавериксе“) ослонио се на већину играча, који су играли у прошлој сезони и донели ККП титулу АБА лиге (раније Јадранска лига), чиме су изборили право да и ове године буду учесници најјачег клупског кошаркашког такмичења у Европи – Евролиги. Победом пролетос КК „Партизана“ над КК „Црвене звезда“ „црно-бели“ у финалу АБА лиге су постали са седам титула (последња је освојена после 10 година) њени рекордери.

Трененр ККП, Жељко Обрадовић, најбољи и најтрофејнији кошаркашки стручњак у Европи са девет титула Евролиге, пажљиво је бирао нове играче за ову сезону. Избор је најпре пао на Американца, центра Френка Каминског (2013 см висок), са искуством НБА играча, ангажован је још један Американац, П. Ј. Доужер, који је једно време био саиграч Николи Јокићу у „Денверу нагетсима“. Огњен Јарамаз се вратио из Немачке где је играо за минхенски Бајерн, а ангажован је и Пољак Матеус Понитка. Очекује са да ће се ККП појачати са још једним играчем на позицији центра. И то би било све што се тиче појачања. Поред горе споменутих ирача састав ККП чине: Ален Смаилагић, Џемс Нанели, Тристан Вукчевић, Балша Копривица, Зек Ледеј, Ковин Пантер, Урош Трифуновић, Данило Анђушић, и, наравно, Алекса Аврамовић, моментално један од најомиљенијих кошаркаша ККП, који је експлодирао и придобио симпатизере између два коша током минулог Светског првенства својим сјајним играма и великом енергијом у одлучујућим тренуцима утакмица.

Треба напоменути да навијачи „Парног ваљка“, како обично зову спортске екипе „Партизана“ (надимак им је дао чувени дечји песник Душко Радовић, који је би највијач фудбалског клуба) и ове године су шести играч током утакмица. Они редовно пуне „Београдску арену“ а бројни су и на гостовањма када ККП игра у неком европском граду. Интересантно је да су навијачи и ове године били одани „црно-белој“ боји при куповини годишњих карата. Прошле године је било 12.500 купљених годишњих карата, а ове 16.000. Што се тиче броја навијача на утакмицама ККП у Европи држи рекорд. Кошаркаше „црно-белих“ у сезони 2022/2023. године је гледало неверпватно 550.000 навијача! На ову бројку многи ККП могу да позавиде и најпопуларнији тимови најјаче кошаркашке лиге на свету – НБА.

Игре КК „Партизана“ у „Београској арени“ сваки пут привлачи бројне светски познате личности из света спорта. На првој утакмици меч је пратио најбољи тенисер света свих времена, Новак Ђоковић, па, познати некадашњи фудбалски репрезентативац Немачке, Бастијан Швајнштајгер, муж некадашње српске тенисерке Ане Ивановић. Меч су пратили и фудбалери „Партизана“, који су се, после катастрофалних утлакмица у квалификација за групну фазу Лиге конфедерације, просто препородили, у дванест мечева забележили су чак једанаест победа заредом, само су у првом мечу играли нерешено. И тај би добили да нису судијском одлуком оштећени против ТСЦ из Баачке Паланке. На другој утакмици био је Александар Петровић, некадашњи југословенски репрезентативац у кошарци, познатији и као „Аца трица“. Он редовно долази на утакмице „Партизана“ и „Црвене звезде“, јер је, како каже, то за њега празник кошарке. Њему је друштво правио фудбалер Иван Перишић, хрватски репрезентативац.

Зоран ЈАКШИЋ

Фотоси: ККП

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE