ГОДИШЊИЦА ОДБРАНЕ БЕОГРАДА У ВЕЛИКОМ РАТУ

ДАТУМИ КОЈЕ СРБИЈА НЕ ЗАБОРАВЉА

08.12.2023

Поводом 108. годишњице напада Аустроугарске и Немачке на Краљевину Србију и одбране Београда у Великом рату (1914 – 1918.), 7. октобра је на Београдској тврђави одржан дан сећања на браниоце у великом Oтаџбинском рату. Један од команданата одбране Београда био је чувени мајор Драгутин Гавриловић, касније пуковник. Његов јединствен говор пред очекујући напад непријатеља на Београд 1915. г. запамтиле су све генерације:

-Јунаци! Тачно у 15 часова непријатеља треба разбити вашим силним јуришем, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше предстонице, има да буде светао.

Војници! Јунаци! Врхвна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате дакле, да се бринете за животе ваше, они више не постоје.

Зато, напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ, живео Београд!

После великих победа Српске војске 1914. г у Мачви, на Церу, па, потом и на Колубари, Аустоугарска није хтела да се помири са поразима. Желела је да се освети Србији и да, како су говорили њихове вође, Срби нестану за сва времена. Овог пута уместо са запада, као што је било у лето 1914. г. Аустроугарска и Немачка су напаале Србију са севера, преко Саве и Дунава.

Српска војска у одбрани Београда, који је као српска престоница био на правцу главог удара, којом су командовали Драгутин Гавриловић и Михајло Живковић, по бројности, била је скоро десет пута мања од аустроугарских и немачких регименти. У свом саставу Српска краљева војска имала је 20 пешадијских батаљона, 2 ескадрона коњице и 77 топова. Непријатељ, 3. аустроугарска армија имала је 130 батаљона, а Немаачка, која је ушла у рат и подстракивала га, нападала је са својим 22. корпусом. После четири дана тешких борби форсирајући Саву и Дунав непријатељ је успео да потисне Српску војску јужно од Београда, која се повлачила у правцу Авале.

Организатор овог сабора испред цркве „Ружица“ и капеле „Света Петка“ били су: Удружење чувара српске традиције и обичаја „Прела и посела“ – Драгиша Симић, „Друштво српских домаћина“, чији је председник велики српски добротвор, патриота и родољуб Нићифор Аничић, и још неколико братских удружења, као што су: „Свесрпско братимство“ – Бранко Коренић „Српска ствар“- Мишко Срећковић, Удружење лекара писаца „Видар“ – Докторка Данијела Јевтић, „Дружина Храст“ – Иван Јушковић, Удружење „Прва бразда“- Ново Село код Врњачке Бање – Марија Сеочанац, Посебно истичемо Славка Марјановића власника фирме „Домаћа трпеза“, који је после програма почастио све присутне припремивши им богато послужење.

Марија Сеочанац и Анита Атанасијевић су дочекале госте по старом српском обичају уз со и погачу, служена је и домаћа шљивовица. Занимљиво је да је Марија Сеочанац, велики српски патриота а вишеструка победница такмичења у орању трактором!? Она је била представник Србије на Светском такмичењу у орању. Марија је много учинила за Србију јер је на том такмичењу успела у намери да се наша земља поново учлани у Светску орачку асоцијацију. Њој је припала част да заједно са Анитом Атанасијевић положи венац палим јунацима, који су дали своје животе у одбрани Београда у великом Отаџбинском рату.

-Ово је јубиларна десета година како се одржава овај сабор, који је веома важан за српски народ и његову историју. Негујући културу сећања на јуначке подвиге Српске краљеве војске у великом Отаџбинском рату ми се одужујемо српским јунацима. Славећи њихову велику храброст и јунаштво, подсећајући се на њихове огреомне жртве доказ је да српски војници, јунаци са Цера, Колубаре, па и они у Кумановској и Битољској бици и на Струмици, осветници и ослободиоци Косова и Метохије, нису заборављени, они су и даље у мислима са нама. Они су живи. А биће и даље живи док их се сећамо. – рекао нам је г. Драгиша Симић, оснивач и председник Удружења чувара српске традиције и обичаја „Прела и посела“, покретач овог патриотског сабора.

Код спомен обележја и Спомен-костурнице одржан је парастос палим јунацима, браниоцима Београда и Отаџбине уз подсећање на храброст и јунаштво мајора Драгутина Гавриловића и његових војника. Уз химну „Боже правде“ положени су венци, цвеће, упаљене су свеће. Након тога Драгиша Симић је казивао чувене речи мајора Драгутина Гвриловића које се изучавају на бројним војним академијама широм света. Слободан Слоба Ерић истакнути новинар, потпредседник Друштва „Српских домаћина“, одржао је кратак јавни историјски час. Приређен је и пригодан културно-уметнички програм. Уз беседе чуле су се и мелодија чувених песама српских јунака са Крфа и Солунског фронта, а и оне касније, испеване у њихову част: „Тамо далеко“, „Играле се делије“, „Креће се лађа француска“, „Ово је Србија“, које су одушевиле све присутне.

У програму су учествовали: Ансамбл Ратислава Благојевића и „Гледанице“, Завичајно друштво „Ђорђе Војновић“, у оквиру којег делује изворна група „Кордун“ из Инђије (председник Наташа Косановић), женске певачке групе Културног центра града Зрењанина.

У име Друштва „Српских домаћина“, присутнима се обратио проф. др. Миладин Шеврлић. Своје ауторске песме говориле су сликарка и песникиња Лола Аџић и др Мирјана Абрамовић – Поповић. Њима су се придружили песници, Тодосије Танасијевић, који је специјално за ову прилику долетео из далеког, Хамбурга, те, Петра Остојић, Љиљана Бошковић, др Данијела Јевтић, истакнути члан „Прела и посела“, Милутин Благојевић.

Поводом дана сећања палим јунацима у одбарни Београда и Србије у Првом (Великом) светском рату положен је и лововов венац код споменика руским војницима-добровољцима, који су заједно са српским војницима 1915. године дали своје животе за одбрану српске Отаџбине. У знак сећања на минуле јуначке октобарске дане у Великом рату учесници сабора су на Београдској твђави у близини светиња, цркве „Ружице“ и капеле „Света Петка“ посадили три храста „лужњака“ који симболишу снагу, енергију и трајност српског народа.

Зоран ЈАКШИЋ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE