SRBIJA NA SVETSKOM PRVENSTVU OSVOJILA 12 MEDALJA

26.12.2023

NAJVEĆI USPESI

Reprezentacija Srbije u bodi bildingu na nedavnom Svetskom prvenstvu u Španji (Santa Susanna, Barcelona), koje je održano od od 31. oktobra do 6. novembra .u organizaciji krovne federacije IFBB (International Fitnes and Bodybuilding Federation), je postigla do sada najveći uspeh, osvojivši čak 12 medalja, od toga 7 zlata, 2 srebra i 3 bronze. U reprezentaciji Srbije njistaknutija je bila osamnaestogodišnja gimnazijalka iz Pošarevca, Milena Miletić, koja je osvojila dve zlatne medalje, u bikini fitnesu, u juniorskoj (Junior Women’s Bikini Fitness 16 – 20 godina, up to 166 sm) i seniorskoj ( Women’s Bikini Fitness – 164 sm) konkurenciji.

Milena Miletić

-Ovo je dosad najveći uspen Srbije na svetskim prvenstvima. Zahvaljujući dobrom radu i uslovima, kvalitetnim trenerima i organizatorima brojnih domaćih i međunarodnih takmičenjima u Srbiji, te, velikoj podršci Republike Srbije i našeg resornog Ministarstva za sport i omladinu mi smo danas u samom vrhu, ne samo evropskog već i svetskog bodi bilding sporta. Iako bodi bilding sport nije olimpijska disciplina mi se trudimo da svojim radom i vrhunskim rezultatima na evropskim i svetskim takmičenjima ponosno nosimo zastavu i grb Srbije, dokazujući da smo sportska nacija i velesila zemlja, koja se ponosi svojim šampionima – kaže predsednik Saveza Srbije za bodi bilding, fitnes, bodi fitnes i aerobik (SSBBFBFA), g. Goran Ivanović, čiji je SSBB jedan od najuspešnijih članova Sportskog Saveza Srbije. Zbog uspeha poslednjih godina, koji postižu takmičari Saveza Srbije za bodi bilding, fitnes, bodi fitnes i aerobik, najpoznatiji i najuticajniji svetski stručnjaci svrstavaju ga u top-deset na svetu.

Zlatne medalje za Srbiju, pored gore spomenute dvostruke šampionke Milene Miletić, osvojili su: Andrijana Pantović (Women’s Physique, over 168 sm), Nataša Kandić (Master Women’s Bikini 45 years, and over, open), Damjan Radovanović (Junior Men’s, Classic, Bodybuilding 21 – 23 years), Aleksandar Lekić (Master Men’s Classic Bodybilding 50 years) i Dženan Ademi (Junior, Men’s Physique 21 -23, up to 178 sm). Srebrom su se okitili: Stanislav Tarailo (Men’s Classic Physique, up to 180 sm) i Nebojša Bojčovski (Master Men’s Classik Bodybuilding 40 – 44 years, open), a bronze su dobli: Valentina Strugarević (Junior Women’s, Welness 16 – 20 years), Ana Marija Žujović (Women’s Bodyfitness ap to 168 sm) i Dušan Belić (Men’s Bodybuilding up to 80 kg).

Aleksandar Cvetković je za malo ostao bez medalje, bio je peti u kategoriji Men’s Games Classic Bodybuilding up to 175 sm, a četvrti u kategoriji Men’s Clasais Bodybuilding up to 175 sm.

U disciplinama prvog programa IFBB, World Bodybuilding Championships, nastupili su: Stanislav Tarailo (2. mesto), Dušan Belić (3.) i Aleksandar Cvetković (4.). U dsciplinama drugog programa IFBB, World Fitness Championships, Srbija je imala tri dame, Milenu Miletić, koja je bila prva, Aleksandru Pantović (1.) i Anu Mariju Žujović (3.). U disciplinama trećeg programa IFBB, Fit-model World Championships, Srbija nije imala predstavnike, dok ih je u disciplinama, četvrtog programa IFBB, World Junior and Master Championships, nastupilo čak sedam takmičara, koji su imali i najviše uspeha. Prva mesta i zlatne medalje u svojim kategorijama osvojili su: Milena Miletić, Nataša Kandić, Damjan Radovanović, Aleksandar Lekić i Dženan Ademi. Drugo mesto i srebrna medalja je pripala Nebojši Bojčovskom, a treće mesto i bronzana medalja zasijala je oko vrata najmlađe takmičarke reprezentacije Srbije, Valentine Strugarević iz Čačka.

Tekst, Zoran JAKŠIĆ

Fotosi: IFBB I SSBB

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE