БЕОГРАДСКИ ГРАН-ПРИ 1939. Г. ПРЕТЕЧА ФОРМУЛЕ 1

21.09.2023

ОЛДТАЈМЕРИ ПАРАДИРАЛИ КОД БЕОГРАДСКЕ ТВРЂАВЕ

Трећег септембра у Београду су поново одржане ревијалне, легендарне, ауто-трке око Београдске тврђаве, које су давне 1939. г. биле претеча данашњој Формули 1 (Ф-1) под називом “Београдски гран-при 2023.”. Ово подсећање, римејк (remake) на старовременска возила, олдтајмере (oldtimers) је у исто време и подсећање на време од пре 84 године када су очи целог света због прве трке аутомобила и мотоцикала на планети биле упрте у главни град Србије, Београд. То је било у време када је само три дана пре 3. септембра нацистичка Немачка својим трупама напала суседну Пољску чиме је отпочео Други светски рат, најкрвавији ратни сукоб на планети одневши у смрт неколико десетина милиона становника.

Прва трка аутомобила у свету, око Београдске тврђаве 1939. г, одржана је под покровитељством краља Петра Другог Карађорђевића а на инцијативу његове мајке, краљице Марије. Сама краљица Марија је обожавала вожњу аутомобилом, била прва жена рели-возач у Србији, једна од ретких возача у Европи, па и у свету.

Сама трка око Београдске тврђаве 1939. г. била је велика атракција за Србију и свет, догађај је пратило невероватних 100.000 гладалаца, када је Београд имао 300.000 становника!

Данас, око дведесетак старовременских аутомобила и мотоцикала из Италије, Словеније и Србије учествовали су на ревијалној кружној трци око Београдске тврђаве под називом “Београдски гран-при 2023”. Они су нас вратли у време када се пре 84 године свет по први пут упознао са уличним тркама на којима учествују аутомобили и мотоцикли. Била је то светска сензација и атракција, о којој се дуго причало, а и данас препричава,

Ова јединствена спортска манифестација је одржана захваљујући залагању Министарства саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Републике Србије, Амбасаде Републике Италије у Србији и Ауто-мото савеза Србије (наследник Ауто-мото клуба Краљевине Југославије). Велику подршку овој спортској манифестација, која је увршћена у годишњи календар важних догађаја Београда, пружио је сам Град Београд, Управа саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Италијански институт за културу и Компанија Motor Heritage Consulting.

Атрактивни аутомобили и мотоцикли непроцењиве вредности, изложени погледима заинтересованих љубитеља четвороточкаша и двоточкаша, најпре су се налазили на платоу испред Уметничког павиљона “Цвијета Зузорић”. Они су стигли из Италије, из музеја Mille Maglia Motociklom Grom, из приватних колекција Battagliola, Magistreli, Cognolato i Nonato, као и из неколико приватних клубова из Србије. После сат вемена, пошто су их са занимањем загледали љубитељи возила кренуло се у промотивну, ревијалну, вожњу.

Овај гламурозан догађаје многи љубитељи аутомобилизма и мотоциклизма памтиће по ииузетним возилима, аутомобилима, “нуволарија”, “фијат 1400” (чува се у музеју у Мантови). Међу њима био је и “фијат 1500”, који је учествао у више трка, а најстарији је био “кирибири” из 1903. године!?

Публика је посебно поздравила госпођу Наташу Гром, која је присуствовала овом догађају. Она је, иначе, подпредседница ФИВА, кровне међународне организације за олдтајмере.

Ово је био и тренутак да се љубитељи аутомобилизма и мотоциклизма присете на славне учеснике Београдског гран-прија 1939. г. када су око Београдске тврђаве тутњали мотори и у возилима били легендарни Херман Милер, Херман Ланг, Бошко Миленковић, Тацио Нуволари … Победник “Београдског гран-прија 1939.” био је био Италијан Тацио Нуволари. У његовом приватном музеју и данас се чува победнички пехар на којем је исписано “Београдски гран-при 1939.” – ћирилицом!

По завршетку ове манифестације свим учесницима су додељене специјалне награде и признања.

Текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фото, Ненад ЈАКШИЋ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE