СРБИЈА ДОБИЛА ОРГАНИЗАЦИЈУ МЕЂУНАРОДНЕ ИЗЛОЖБЕ “ЕКСПО”

БЕОГРАД ЦЕНТАР СВЕТА – 2027. ГОДИНЕ

19.7.2023

После неизвесног и узбудљивог гласања у Паризу, 21. јуна о. г, Србија, тачније Беорад ће 2027. године бити организатор светски познате међународне специјализоване изложбе – ЕКСПО 2027! Право да организује ову изложбу Србија је добила после победе у жестокој конкуренцији са Шпанијом и њеним представником из Малаге. Противкандидат је била и Минесота из САД, град Сан Карлос де Барилоче из Аргентине и Пукет са Тајланда. Одлуку да Београд буде домаћин Експо 2027 је донео у Паризу Међународни биро за изложбе (БИЕ), а српски пројекат “Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све” је добио највише гласова, од 154 представника земље БИЕ 81 их је гласало за Београд. Међународна изложба “Експо 2027” ће се одржати од 15. маја до 15. августа у Београду, рачуна се да ће од туризма и других активности Србија зарадити око три милијарде долара. Предпоставља се да ће Србију посетити око 3.000.000 гостију. На “Експо 2027” ће учествовати око 100 држава, као и бројне међународне организације, агенције и институције.

Гласању у Паризу присуствовала је српска делегација у којој је била, госпођа Јелена Беговић, министарка науке , технолошког развоја и иновација у Влади Србије, која је за медије рекла да је добијањем “Еспо 2027” за Србију огроман успех, то је у исто време доказ колики велики углед имамо у свету. У Конгресној дворани, у јужном париском предграђу Иси де Мулино, где се гласало била је и га. Наташа Марић, амбасадорка Србије у Француској.

Победу српској делегацији и Србији је честитао и генерални секратар БИЕ, Димитри Керкенцес.

“Експо” и нови сајам, као и национални стадион од 50.000 места (многи предлажу да се назове “Србија”) градиће се у београдском предграђу, Батајници (Општина Сурчин), и биће између ауто-пута “Милош Веики” и нове обилазнице око Београда, која је недавбно пуштена за саобраћај у дужини од скоро 50 километара. За ову локацију кажу да је одлична јер омогућава долазак људи из свих крајева Србије. Укупна површина тог простора је 167 хектара, од тога ће “Еспо 2027” бити изграђен на 87 ха. Припремни радови на изградњи инфраструктуре су у току. Кад су у питању приступни путеви пројектом је предвиђено да се изграде четири саобраћајнице са пет раскрсница у нивоу и једна петља. Путеви ће бити са четири коловозне траке од 3,5 матара, главне саораћајнице биће дужине 7,85 км. Дуж траке биће изграђени и пратећи објекти. Пројектом је предиђна изградња паркинг-простора, уредиће се и зелене површине око стадиона и новог сајма. Нема сумње, хотелијерство, угоститељство, национални аеродром и авио-превозник доживеће велику експанзију. То је шанса да се Србију сврста у најатрактивније и најнапредније државе Европе.

Не треба много трошити речи и написати да је “Експо 2027” пројекат од националног значаја за Србију. Светска изложба која је трајала шест месеци и одржана у Дубајиу, од октобра 2021. до марта 2022. г. на којој је учествовала и Србија, је показала да је домаћин имао велику економску корист. За то време, Дубаји је, на пример, посетило око 24.000.000 гостију, међународни аеродром забележио је раст од 12,7 одсто, у односу на претходну годину, спољна трговинска размена је забележила пораст од 27 процената, 76,5 % компнија, које су биле на изложби је заблежило раст производње, а 73,5 их је склопило нове послове. Од “Експа 2027” у Београду очекују се слични економски и пословни резултати. Да би све било на високом нивоу и репрезентативно Београд ће наредних година бити највеће градилиште у Европи.

Србија је често учествовала на овим изложбама и бележила добре резултате. То је у многоме и одлучивало да у јуну у Паризу добијемо међународну изложбу “Експо 2027”. Неки чак тврде да је тас на ваги био што моментално Србија има двојицу најпознатијих и најбољих спортиста на свету, тенисора Новака Ђоковића, најбољег играча са ракетом на свету свих времена и Николу Јокића, за кога се тврди да јc један од најбољих, ако не и најбољи кошаркаш који је играо између два коша! Велику улогу је одиграо и новосадски “Егзит”, једад од најпознатијих музичких фестивала на свету.

Прва Светска изложба одржана је још у деветнаестом веку, 1851. г. Колико смо били напредни и познати, у време када многе државе садашње Европске уније нису ни постојале, доказ је да је Србија већ 1885. г. у Антверпену (Белгија) први пут, као Краљевина, којом је владао краљ Милан Обреновић, учествовала заједно са САД, Француском, Немачком, Великом Британијом, Канадом, Аустријом, Турском, Шпанијом, Португалијом, Румунијом на Светској изложби. Тада павиљон Србије је био на 125 квадратних метара, са 302 излагача! Представници Србије били су веома успешни, освојили су чак 157 награда!

Како ће изгледати изложбени простор?

Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије, Експо

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE