СЛАВНЕ СРПСКЕ ВОЈВОДЕ: ЖИВОЈИН МИШИЋ

15.02.2024

ЊЕГОВА ДЕЛА ОСТАЈУ ЗА ВЕЧНОСТ

Војвода Живојин Мишић (1855 – 1921) је један од највећих војсковођа и команданта Војске Краљевине Србије у ослободилачким ратовима крајем деветнаестог и почетком двадесетог века, рођен у Стрганику крај Мионице.

Војвода Живојин Мишић је био писаца био командант славне Прве српске армије Војске Краљевине Србије. Истакао се у Церској бици, а посебно је маестрално командовао јединицама у Колубарској бици где је до ногу потучена Аустроугарска војска. Ова бриљантна победа и руковођење и командовање Српском војском у Колубарској бици и дан-данас се изучава у свим војним академијама на свету. То је пример вештог и храброг командовања у којем је у противудару бројчанији и боље опремљен непријатељ потучен до ногу. Тада је Српска војска заробила 323 официра, 43.000 непријатељких војника, 142 артиљеријска оруђа, 60.000 пушака, 2 авиона, 5 аутомобила, 4.000 коња и велику количину хране!

Родно место војводе Живојина Мишића, кућу, која је постала својеврсни музеј и величанствени споменик у Мионици на којем славни војсковође поносно јаше коња често посећују и одају му почаст чланови Савеза потомака радника Србије 1912 – 1920. И ми смо присуствовали тако једном догаађају у августу 2019. године па смо камером и пером забележили најинтересантније моменте. Ово је време за подсећање на те незаборавне тренутке, било је лето 2019. г.

На самом доласку у Мионицу испред велелепног споменика, председник Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920, Љубомир Марковић, је евоцирао успомену на великог војводу Живојина Мишића, који је учестовао у Првом српско-турском рату, 1876 – 1877 и Другом (1877 – 1878), Српско – бугарском рату 1885, Првом балканском рату (1912 – 1913), Другом балканском рату (1913) и у Великом рату (1914 -1918). Као ретко ко, војвода Мишић је учесник чак шест ослободилачких ратова!

После обиласка православне цркве у Мионици потомци старих ратника упутили су се аутобусом у родно место војводе Живојина Мишића, у Струганик. Групи из Београда придужили су се испред родне куће и потомци из неколико општинских удружења и подружница. Ту их је дочекао Миодраг Мишић, унук Мишићевог брата – Николе, који је потанко причао присутним о животу и детињству у Струганику свавног војводе. Испред Републичког одбора, Љубомир Марковић је г. Миодрагу Мишићу уручио почасну споменицу у знак захвалности што што се великим ентузијазмом и љубављу према славном српском војсковођи брине о његовој кући и настоји да се војводина заоставштина сачува од заборава, али, и да инспирише надахњује млађе нараштаје родољубљем и патриотизмом, која долази да је обилази.

-Војвода Живојин Мишић је пример храброг и одважног команданта, који је и у најтежим ситуацијама налазио излаз. Велики је добринос дао својим командовањем Првом армијом у пробију Солунског фронта 1918. године и ослободи ратом измучена и опустошена Србија. Био је познат по томе што се противио да се у југословенску заједницу укључе области насељене становништвом хрватске националности, јер су током Великог рата Хрвати били у јединицама освајача Аустоугаске. Хрвати су су, ратујући у Србији, у Мачви и Подрињу починили невиђене злочине над српским становништвом – рекао је окупљеним кустос Миодраг Мишић.

Потомци су имали прилику да виде топ испред Мишићеве куће са којим је ратовао, да обиђу кућу и виде просторије у којима је живео и одраставо војвода. У дневној просторији посетиоци су видели изложене разне предмета за кућну употребу. У друге две, у којим су члнови породице Мишић некада ноћивали и одмарали, сада су смештена бројна војводина ратна документа, карте, опрема, оружје, одликовања … У једној просторији налази се и воштана фигура војводе Живојина Мишића у војној униформи, која неодољиво подсећа и враћа нас у прошлост када је славни војвода предводио Српску војску из победа у победу, ослобађајући Србију од непријатиљских војника Аустроугарске, Немачке и Бугарске.

Подвизи војводе Живојина Мишића, његов лик и дело живеће вечно, као и дела свих учесника и бораца у одбрамбеним ослободилачким ратовима у деветнаестом и двадесетом веку, који су ценили, борили се и гинули за слободу и правду. Данашње генерације и оне, које долазе, дужни су да негују културу сећања на правдољубиве храбре јунаке наших ослободилачких ратова, који су вођени у најтежој српској историји. Подвизи и победа у Великом рату је најсјајније и најславније време српске историје, којом се сваки Србин и држава Србија – поноси.

Текст и фото: Зоран ЈАКШИЋ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE