ТРЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ ЗА ПАЛМУ ОД СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

21.01.2024

ПРИЗНАЊЕ ЗА ПАЛМУ

Прошле године је владика шумадијски г. Јован у храму Светог Јована Крститеља у Кончареву, надомак Јагодине, ктитору овог храма Драгану Марковићу Палми,  који га је са породицом изградио, уручио највише одликовање Епархије шумадијске Српске православне цркве Орден Светих крагујевачких новомученика првог степена. Притом је владика Јован служио свету архијерејску литургију, којој је присуствовао велики број верника као и председник СПС г. Ивица Дачић.

-Желим да се захвалим на овом високом признању које сам добио из руку, могу слободно да кажем, мог пријатеља и брата владике Јована – рекао је тада Драган Марковић Палма, председник Скупштине Општине Јагодине, коме је ово је треће признање које је добио од Српске православне цркве. Пре неколико година му је владика шумамдијски г. Јован уручио Орден Светог Симеона Мироточивог првог степена, а блаженопочивши патријарх српски г. Иринеј му је уручио највише одликовање Српске православне цркве Орден Светог Саве првог степена.

-Ја овај орден делим са грађанима града Јагодине и целе Србије и са мојм братом г. Ивицом Дачићем јер се заједно боримо да покажемо да не може нико да нам промени име и презиме и да нам „они“ причају ко смо, шта смо, одакле смо и чији смо. Захваљујем се патријарху српском г. Порфирију који је потписао Темељни уговор са Владом Црне Горе. Ја тај папир не бих назвао уговором, јер уговор значи да неко од некога нешто купује или врши неку услугу. Ја бих то назвао споразумом помирења и наставка сарадње и да више никада политика не дели два братска народа, народе Црне Горе и Србије. Треба увек да праштамо и онима који су уместо православља све време пласирали неке своје политичке идеје. Они не заслужују ни да им помињем име, а не живе у Србији – рекао је Драган Марковић Палма

– Свака слава се слави са породицом, са пријатељима. Ја сам последње 23 године, пре короне, имао на слави у Кончареву од 15 000 до 20 000 људи, на међународном кик-бокс мечу, где су гостовале репрезентације од САД до Русије. Корона нас је спречила три године, а већ од 2023. године наставићемо да радимо оно што смо радили и пре короне. Желим да кажем да Ивица Дачић и ја никада нећемо гласати за независно Косово. То нама не стоји у политичком прогаму, ми смо рођени као такви, васпитани домаћински и не можемо никоме тако нешто да поклонимо. Они су нам привремено отели Косово, а када вам неко некада нешто отме, онда то можете некада и да вратите. Србија је била под Турцима много година и вратила је своју територију. Желим и да се захвалим председнику Србије г. Александру Вучићу и г. Ивици Дачићу што су много проповедали православље, улагали у цркве и манастире широм Србије, у манастир Хиландар, а посебно им се захваљујем на завршетку изградње Храма Светог Саве у Београду.

-Љубав влада и негује се у породици, а у политици се често користи  храброст и мудрост. Данас само мудром политиком треба треба да се води Србија, као што то раде наши челни политичари – казао је на крају Драган Марковић Палма уз велики аплауз окупљених православних верника у порти Храма Светог Јована Крститеља у Кончареву.

Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: ТВ „Палма“ Јагодина

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE