NIKOLA IDŽAN МENADŽER, SARАĐIVAO JE SA NAJVEĆIM ZVEZDAMA JUGO-ESTRADE

19.08.2023

SILVANA ЈЕ BILA NAJVEĆA DAMA

Nikola Idžan, jedan od najpoznatijih jugoslovenskih esradnih menadžera i voditelja, dok je živeo pre rada u BiH, u Prijedoru, sa samo dvadeset i dve godine imao je čast da sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, sarađuje sa najvećim zvezdama jugoslovenske estrade. Svoju uspešnu menadžersku karijeru nastavio je i pri dolasu u Beograd početkom devesetih godina.

Jedna od pevačica sa kojom je sarađivao i rado se seća bila je Silvana Armenulić (rođena 1939. g), U vreme kada ju je prvi put angažovao za turneje i koncerte, imala je trideset i četiri godine, bila jugoslovenska megazvezda, na vrhuncu slave.

Ovaj vrhunski organizator esradnih događaja, radio je sa najvećim muzičkim zvezdama, Šabanom Šaulićem, Mitrom Mirićem, Zdravkom Čolićem, Sinanom Sakićem, Nedeljkom Bilkićem, Mehom Puzićem, Zoricom Brunclik, Nedom Ukraden, Anom Bekutom, Šemsom Suljaković, Zoranom Kalezićem, Kemalom Malovčićem, Oliverom Dragojevićem, Viki Miljković … Poslednih petnaest godina ugovara nastupe i koncerte jednoj najvećih zvezda srpske narodne muzike, Miroslavu Iliću. Kad pročitate imena sa kojima je sve sarađivao onda vam je jasno o kakvom estradnom menadžeru, organizatoru i velikanu je reč. Momentalno je bez premca.

-Saradnju sa Silvanom sam započeo 1973. g. Ne znam ni sam kako je došlo do nje. Možda je odlučila činjenica da sam pre toga imao uspešno estradno “krštenje” sa tada velikm edstradnim zvezdama, Mehom Puzićem i Vidom Pavlović. Možda mi je sam Bog poslao. Po onoj izreci, dobar glas se daleko čuje … mene je verovatno preporučila ranije organizovana turneja (1972. g.) sa Puzićem, koji je kasnija na sav glas, najlepše govorio o meni. A ja mlad, poletan, željan da se dokazujem, iako sam ponekad bio u minusu (što se tiče finansija) uspeo sam da steknem reputaciju dobrog i odgovornog organizatora – kaže Nikola, pa, dodaje:

-Sa Silvanom sam 1976. g. u leto oganizovao veliku turneju po Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Naziv turneje je bio “Zlatni glasovi “Jugotona”. Pored nje u ekipi su bili, meni taličan, Meho Puzić i Zoran Kalezić. Gde god da su nastupali bile su, hale, stadioni, dupke puni. Na nastupima sam sa Kalezićem izvodio i jedan skeč, kao glumac nije bio loš, ja sam bio bolji, jer sam glumio ranije u Prijedorskom pozorištu kao srednjoškolac, imao sam iskustvo. Silvanu je malo ko znao po rođenom imenu, Zilha. Ime je dobila po imenu poznate italijanske glumice, Silvane Mangano, koja je glumila u filmu “Gorak pirinač”. Zbog velike fizičke sličnosti sa italijanskom glumicom ostao joj je nadimak Silvana do kraja života. Turneju smo završili u Crnoj Gori, predposlednji je bio u Titogradu, a poslednji u Danilovgradu, u rodnom mestu Zorana Kalezića. Sa Silvanom sam imao još mnoge planove, ali, njen odlazak sa životne scene, kada je 10. oktobra 1976. g. u saobraćajnoj nesreći na autoputu Niš – Beograd, kod Kolara, izgubila život, je sve promenio. Zajedno sa njom nastradala je i mlađa sestra Mirjana i poznati violinista Miodrag Rade Jašarević. Bio je to veliki udarac za jugoslovensku estradu, ali i za svu Jugoslaviji, u kojoj su ih poštovali i voleli. Nastradala je u autu “ford granada” kojeg je kupila na sajmu. Zanimljivo je da je taj isti auto želeo da kupi poznati političar, Branko Pešić, tada gradonačelnik Beograda. Ali, kako mi je pričala Silvana, kad je Pešić video da je Silvana “zapela” da ga kupi džentlemenski joj ga ustupio.

. Koje je pjesme izvodila na koncertima?

-Silvana je bila svestrana, pevala je tradicionalne sevdalinke, ali i novokomponovane srpske pesme. Koliko znam sarađivala je sa Acom Stepićem i sa Bucom Jovanovićem, koji je svojim pesmama proslavio Šabana Šaulića. Kad god je zapevala popularnu numeru, koja se i danas rado čuje i izvodi “Šta će mi život” (komponovao Toma Zdravković), bacajući u sevdah i legendarnog Miodraga Petrovića Čkalju u TV seriji “Ljubav na seoski način”, publika je pevala sa njom. Izvodila je i pesme: “Rane moje”, “Golube poleti”, “Ciganine sviraj, sviraj”, “Srce gori jer te voli” … ali, i “Zapjevala sojka prica”, “Teško meni jadnoj u Saraj’vu samoj”, “Da sam ptica” “Moj dilbere” … pričala mi je da su je lepo primali u Beogradu, po Srbiji, BiH, po čitavoj Jugoslaviji, gde je pevala. Iako joj je otac bio protiv toga da se uda u Beogradu ona mu nije zamerila. Zbog toga je bila tužna, ali, imala je svoj cilj u životu, koji je želela da ostvari. Šteta, kada je bila na vrhuncu slave – stradala je. A baš je bila prava dama, možda i najveća na jugo-estradi. I na sceni i van nje uvek je bila doterana, lepih manira, iako je važila za veliku zvezdu bila je skromna i nenametljiva. Svi su je obožavali, od običnih ljudi do onih najpoznatijih.

. Imao si priliku da sarađuješ i sa njenom mlađom sestrom, Dinom.

-Dina je bila sa mnom kada sam radio “Hit leta” 1979. g. Nije bila tako talentovana za muziku kao Silvana, ali, uz malo truda mogla je bude dobra pevačica. Ipak, svi su u njoj vidjeli Silvaninu naslednicu, ta činjenica ju je opterećivala. Bila je udata za pevača Žiku Nikolića, nalazila se stalno u esradnim vodama, ali daleko od toga da stvori neku ozbiljnu karijeru. Ipak, Silvana je imala od Boga dar, zato je bila posebna. I mlađa sestra Mirjana je bila odlična pevačica, ali, ne tako atraktivna kao Silvana. Interesantno, sa svim pevačima i pevačicama sam se snimao, imao fotografije u svom arhivu, ali nemam sa Silvanom. Šteta. Kako sam propustio to? Ne mogu sebi nikad da oprostim.

. Pričalo se da su Silvana i Lepa Lukić bille u zavadi, da li je to istina?

-Istina je da su bile konkurentkinje, ali, priče da su bile u zavadi su lansirale neke novine radi tiraža. Trač rubrike su bile u začetku, tabloida nije bilo, sem prvog sarajevskog ju-tabloida “As”-a. (glodur, bard jugoslovenskog novinarstva Džavid Husić). A i on je bio pod “kontrolom”. Silvana je bila tihe prirode, nije volela da se svađa i prepire, tradicionalno vaspitana. Možda je Lepa mogla da zavidi Silvani zbog popularnosti, jer je skoro čitava bivša Jugoslavija bila zaljubljena u Armenulićku. One nisu bile jedna drugoj konkurenkinje jer su negovale i pevale različite žanrove. Dok je Lepa izvodila isključivo šumadijske “dvojke”, Silvana je pevala urbanu novokoponovanu muziku, koja je više ličila na zabavnu. Naravno, izvodila je i sevdalinke, ali, bila je majstor da otpeva srpske tradicionalne pesme. A to znači, da je bila raznovrsnija. Posebno je interesantno što se Silvana proslavila kao tinejdžerka, a Lepa je postala popularna oko dvadeset i pete godine.

Evo još nekih zanimljivosti vezani za Silvanu Armenulić.

Silvanin otac Mehmed Barjaktarević, poslastičar iz Doboju i majka Hajrija imali su trinaestro djece (!?), Silvana je bila treće. Porodica je bila siromašna, trebalo je da se nekako prehrani, pa je Silvana, koja je bila jako talentovaana za muziku, sa petnaest godina počala da peva po kafanama u Doboju. Tu je jednom prilikom, kada je gostovao, zapazio poznati harmonikaš i kompozitor, Aca Spasić. Sa šesnaest godina obrela se u Sarajevu. U jednoj kafani na Ilidži gde je pevala vidio ju je poznati harmonikaš Ismet Alajbegović Šerbo. Hteo je da je angažuje da radi sa njim, ali, pošto je bila maloletna morao je da traži odobrenje od roditelja. I dobio ga je. Tako je Silvana počela svoj profesionalni, trnovit, put. Imala je od Šerbe plaćen stan i pride platu od 20.000 dinara, što je u to vrijeme bila solidna zarada. Mogla je i kući nešto da pošalje.

Kada je imala dvadeset godina sudbina će Silvanu da dovede u Beograd. Harmonikaš Aca Stepić, koji je imao svoj orkestar, nije zaboravio, odmah ju je angažovao. Stepić joj je bio i jedan od prvih kompozitora. Sarađivala je i sa Budimirom Bucom Jovanovićem, koji je svojim pesmama proslavio Šabana Šaulića. U Beogradu je pevajući sa Stepićevim orkestrom u “Grand kazinu”, kao dvadesetogodišjakinja upoznala tada poznatog tenisera Radmila Armenulića. Sa njim je bila u vezi dve godine da bi se udala 1961. U braku su dobili ćerku Gordanu (rođena 1965. g.). Iako im je zbog preljube muža brak bio u krizi tradicionalno vaspitana Silvana nije podnela zahtev za rastavu braka, ona i Radmilo nisu se zakonski razišli, već je svako za sebe “vodio svoju politiku”. O svom nesrećnom braku nikakd nije htela da govori prijateljima.

Najpoznatije diskografske kuće u Jugoslaviji, PGP RTB, “Jugoton”, “Diskos” … su se prosto utrkivale koja će joj dati najbolje uslove da radi za njih. Bila je toliko popularna da su tada najpoznatiji pevači tražili da snima duetske pesme sa njom. Među njima bili su, Predrag Gojković Cune, Slavko Perović, Aleksandar Trandafilović, pa čak i čuvrni Arsen Dedić (!?). Silvana je igrala u filmovima i TV serijama (“Lov na jelene”, “Miorade, kam bek” , “”Građani sela Luga” …). Na festivalu, “Beogradski sabor” dobila je nagradu za interpretaciju pesme “Sedam godina ljubavi”. Učestvovala je na festivalima, na Ilidži, “Pesmi leta” …

Koliko je bila popularna, sredinom šezdesetih godina prošlog veka, kada su izdavane singl-ploče sa 2-4 pesme, znala je da tokom godine snimi i po četiri (!?) “singlice”. To je oko 15-16 pesama godišnje, što je danas nezamislivo iako je tehnika u stdiju daleko moderija i savršenija od nekadašnje. Tada su, ne samo pevači, satima stajali pred mikrofonom u nastojanju da otpevaju što bolje i zadovolje producente i snimatelje zvuka, već i čitav orkestar morao da odsvra svoj deo uživo do perfekcije. A ponavljanje snimanja se znalo otegnuti u nedogled.

Od ljubnitelja narodne muzike po čitavoj Jugoslaviji je obožavana, bila je idol svih generacija. Koliko je bila popularna neka posluži podatak da su se i političari utrkivali ko će da bude u njenom društvu, među njima, Džemal Bijedić, Brankom Mikulić, Hamdija Pozderac, pevala je i Jovanki i Josipu Brozu.

Snimljeni igrani film o Tomi Zravkoviću je izazvao veliko interesovanje ljubitelja pokretnih slika u kojem je mlada beogradska glumica Tamara Dragičević igrala Silvanu. Međutim, kada bi se jednog dana realizovao film o Silvani Armenulić, izuzetnoj ženi i umetniici bio bi pun pogodak. Pogotovo što je Silvana imala buran i neobičan život. Ona je, jedna od mnogih, gazeći preko trnja došla do estradne zvezde.

Tekst, Zoran JAKŠIĆ

Fotografije, Z. Jakšić i arhiv N, Idžana

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE