НАЈЛЕПШЕ БЕОГРАДСКЕ ГЛУМИЦЕ СУ РОЂЕНЕ САРАЈКЕ

17.05.2024

МАЈА, БРАНКИЦА, ДАНИНА, ЗОРАНА, ТАТЈАНА

Игром судбине, због ратних дешавања деведесетих година прошлог века, многи становници главног града Босне и Херцеговине – Сарајева уточиште и нови дом нашли су у некој мирнијој луци. Jeдни становници града на Миљацки су отишли „преко баре“ у Америку, други у Немачку, Шведску, Француску … а Београд је имао срећу да овај град дођу: Маја Шиповац, Бранкица Себастијановић, Данина Јефтић, Зорана Бечић Ђорђевић и Татјана Жерајић Гавриловић. Све су оне данас познате и признате филмске, позоришне и телевизијске глумице . Од ових топ-пет дама, за које многи кажу да спадају међу најлепшим и најангажованијим глумицама у Београду, једино се Татјана Жерајић Гавриловић и пре доласка у Београд бавила глумом у Сарајеву, остале су, после завршетка глумачких академија своје прве кораке направиле на београдској сцени, што живот значи.

Бранкица Себастијановић позоришна, филмска и телевизијска глумицаи је рођена 8. августа 1990. године у Сарајеву. У Старој Пазови је завршила средњу школу, ишла је и у школу глуме позоришта „Дадов“. Факултет драмских уметности у Београдуу класи професора Владимира Јефтовића, односно доцента Срђана Карановића, дипомирала је са представом „Арт“. И после дипломирања играла је у овој позоришној представи. Значајне улоге је остварила у позоришту у комадима: „Не оклевај, импровизуј“ и „Шта је собар видео“. Бранкица, за коју кажу да је једна од најлепших српских глумица је посебно била запажена у многим ТВ серијама у којима је глумила, посебно, „Самац у браку“.

Татјана Жерајић

Љубитељи малог екрана су је видели у ТВ серији „Синђелићи“(игра Еву), која се приказивала пет сезона (најпре на Првој српској ТВ, па, на Супер стар ТВ), и рађена је по узору на шпанску серију „Серанови“. Имала је главну улогу у филму „Кад љубав закасни“ (улога Љиљана,2014). Глумила је Зону Замфирову са колегом, Миланом Васићем, у ТВ серији и филму „Врати се Зоне“ (2017), ТВ серијама „Самац у браку“ (Љиљана, 2014), „Ургентни центар (Мирка Обрадовић, 2018). У кратком филму „На граници“ имала је улогу Марије, моментално је гледамо у ТВ серији „Швиндлери“ где игра Клару. На 49. филмским сусретима у Нишу награђена је за најбољу глимицу-дебитанткињу.

Једна од предводникa младе гарде, талентована, свестрана ТВ, позоришна и филмска глумица Maja Шиповац, рођена 2. фебруара 1990. г. у Сарајеву. Маја је у Београду завршила класу глуме 2009. на Академији лепих уметности. Класу су најпаре водили професори Небојша Брадић и и Андреј Шепетковски. Прве године мастера су водили проф. Божидар Ђуровић и Андреј Шепетковски. После испитне представе на АЛУ „Господин Пунтила и његов слуга Мати“ аутора Бертола Брехта у режији Андреја Шепетковског, која је одржана у Народном позоришту на сацени „Раша Плаовић“ , Маја је остварила низ значајних телевизијских и филмских улога. Иза успешне ТВ улоге у хумориситичкој серији „Надреална телвизија“, за коју је сценарио написао др Неле Карајлић и режирао заједно са Милорадом Милинковићем, долазе бројне улоге у хит ТВ серијама и на филму. У серији: „Санта Марија дела салуте“ игра Бранку Савић најбољу другарицу Ленке Дунђерски (играла је Тамара Алексић) уз најпопуларније српске глумце, Војина Ћетковића, Дејана Луткића, Небојшу Дугалића, Нелу Михајловић, Александра Берчека … Имала је запажену улогу у ТВ серији „Убице мог оца“ у којој су играли познати глумци, Вук Костић, Катарина Радивојевић, Нина Јанковић, Тихомир Станић… Посебно је поносна јер је наступила у овој серији уз легендарног Небојшу Глоговца. Маја је играла у ТВ серији „Звездара“ са Горицом Поповић, Браниславом Лечићем, Весном Чипчић, Горданом Бјелица …

Маја је остварила завидну улогу играјући у сарајевској хумористичкој хит ТВ серији „Добро дошли у Оријент Експрес“, коју је режирао млади бх режисер Јасамин Дураковић, играјући уз попуарне глумце, Мирвада Курића, Емира Хаџихафисбеговића, Весне Лођо, Саше Петровића, Хариса Бурине, Татјане Шојић … Ова млада и атрактивна глумица посебно има поштовање према куму фолк-певачу Халиду Бешлићу, са којим је стално у контакту. Маја је глумила у Халидов хит-споту „Ја без тебе не могу да живим“, који се и данас често ермитује на ТВ станицама у Србији и у државама екс Југославије и расејању.

Maja Шиповац

Глумица Данина Јефтић рођена је у Сарајеву 9. новембра 1986. године. Због рата се сели у Аустралију где се најпре бавила спортом, играла је рукомет у једном аустралијском тиму. Наступала је чак за репрезентацију Аустралије у млађим категоријама. Касније се сели у Београд. Пошто од малих ногу показује дар за глуму и да би остварила своје амбиције почела је наступати аматерски у малим позоришним представама. Коначно жеља јој се испунила, у Београду је уписала и успешно завршила Факултет драмских уметности..

Прву већу улогу на телевизији Данина је добила у серији „Паре или живот“ (2008,.игра Мају). Затим долази први филм и ТВ серија у којем глуми, то је „Монтевидео, Бог те видео!” (2010, игра Росу, заљубљену у Тиркета). После њене дебитанске улоге у овој ТВ серији још успешнију улогу остварује у ТВ серији „На путу за Монтевидео“ (2013. поново глуми Росу). Данина је, играјући Росу, једну скрому и одмерену девојку, која ради за шанком у једној српској кафани у ТВ серији „Монтевидео, Бог те виидео“, одмах скренула пажњу режисера, Драгана Бјелогрлића, не само због свог лепог и атрактивног изгледа, већ и због одличне глуме. Многи филмски и телевизијски критичари су јој предвиђали сјајну каријеру, што је она потврдила играјући у новим пројектима, „Будва на пјену од мора“, (Хана), „Игра судбине“ (2020, Клаудија). Данинине одличне улоге у ТВ серији „На путу за Монтевидео“ нису остале незапажене, следиле су многе похвале, па је тако са Милошем Биковићем, 2013. године на 48. фестивалу глумачких сусрета у Нишу, добила парестижну награду,„глумачки пар године“ .

Филмска и телевизијска глумица Зорана Бечић Ђорђевић рођена је у Сарајеву 12. фебруара 1981. године. Зорана је била кћерка познатог сарајевског глумца Зорана Бечића (Чачак, 1939. – Сарајево, 2006.), који је за четрдесет година уметничког рада у граду на Миљацки остварио низ запажених ТВ и филмских улога („Карађоз“, „Глуви барут“, „Валтер брани Сарајево“, „Алекса Шантић“, „Виза за будућност“ …). Пошто није примљена на сарајевској Академији сценских уметности, она је покушала срећу у Београду где је заврпила Факлутет драмских уметности. Ова веома тражена глумица поред наступа у позоришту често глуми у ТВ серијама и на филму. Међу најпознатијим улогама јој је у филму „Мала ноћна музика“ , као и она где је глумила Софију у веома популарној ТВ серији „Јагодићи“ која се често репризира на ТВ због занимљиве теметике. Зоранина уметничка каријера започела је улогом Теодоре у филму „Класа 2002“,. рађен у режији и по сценарију Балше Ђога. Даље следе улоге у: „Добре намере“, „М(ј)ешовити брак“ (улога Наташе), „Лаку ноћ децо“, „Шта ми спремаш“, Дангубе“ (новинарка), „Потера за срећ(к)ом“ (Љиља), „Идеалне везе“, „Не скрећи са стазе“ (Деда Мразица), „Ритам живота“. Ту су и веома популалрне ТВ серије „Заувек млалд“ (Вера), „Мој рођак са села“ (Татјана), „Луд, збуњен, нормалан“ (Шејла), „Жене са Дедиња“, (Милица), „Јагодићи“ (Софија), „Звездара“ (Виоллета“) … Занимљиво да је ТВ серија „Луд, збуњен, нормалан“ и даље веома популарна у Србији и да се приказивала и још приказује на неколико телевизија (Б92, Прва српска ТВ, Нова С“).

Глумица Taтјана Жерајић Гавриловић, је рођена у Сарајеву 26. марта 1972. Била је стипендиста Народног позоришта у Мостару, a прва професионална улога била јој је у представи „Дом Бернарде Албе“ Ф. Г. Лорке. По одласку из Сарајева од 1992. Татјана је исторемено глумила у Народном позоришту у Суботици (три и по године) и КПГТ (казалиште,, позориште, гледалишће, театар), којим је руководио један од највећих југословенских авангардних режисера, Љубиша Ристић. У КПГТ је наступала више од тринаест година и остварила низ значајних улога. Играла је Лејди Ану у „Ричарду Трећем“, Хелену у „Сан летње ноћи“, Талију у „Прољећа Ивана Галеба“, Песника у “Песник на броду Галеб“, а посебно је упамћена по улози Госпођице у истоименом комаду„Госпођица“, рађена по делу Иве Андрића. И на филму Тања је имала велике успехе. Као студенткиња дебитовала је 1991. г. у филму „Брачна путовања“ (играла је Светлану, уз афирмисане глумце, Бату Живојиновића, Вицка Руића, Шпелу Розин, Стеву Жигон, Јасну Бери, Љиљану Ђурић) познатог сарајевског режисера, Ратка Орозовића, затим, 1997. у „Танго је тужна мисао, која се плеше“, „Раскршће“, „Важно је да си ту“ (Лидија), у остварењу „Who the fuck iz Miloš Branković“ (2008. Ћелава певачица).

Свестрана Татјана се огледала и као водитељка. Била је презентер ТВ Пинк БиХ. Водила је забавне емисије „Made in BiH“, „Тајни агент Изи“, „Једна бајка“, фестивале: Регионални фестивал у Зеници, Радијски фстивал у Сарајеву, Фестивал народне музике Илиџа, World Oriental Musi Festival … Своју свестраност Татјана је испољила на многим пољима, а данас своју креативност показује, поред глуме, и као маркетинг менанџер (!?) успешно водећи послове у фирми свога мужа.

Текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фото: лична архива глумица и Википедија

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GORE